Ben je betrokken geweest bij een ongeluk en heb je fysieke, mentale of materiële schade opgelopen als gevolg van dit ongeluk? Is het ongeval gebeurd door de fouten van de wederpartij? Dan bestaat er een grote kans dat je recht hebt op een vergoeding ter compensatie van de opgelopen schade. Wil je weten hoe je deze schade kunt claimen en waar je op moet letten bij het claimen van letselschade? Lees dan snel verder.

 

Wanneer is er sprake van letselschade?

Er is sprake van letselschade wanneer je schade hebt opgelopen als gevolg van fysieke wonden of klachten, of als gevolg van psychische problemen die ontstaan zijn door de fout of schuld van een ander. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bedrijfsongeval of een verkeersongeluk. De schade kan materieel zijn en gemakkelijk te vertalen zijn naar een geldsom. Een voorbeeld van materiële schade is het maken van medische kosten, zoals de kosten voor een whiplash behandeling. De schade kan ook immaterieel zijn en lastiger te vertalen zijn naar een geldsom, zoals het ontstaan van psychische problemen en trauma’s als gevolg van het ongeval.  

 

Wanneer heb je recht op een vergoeding van letselschade? 

Als letselschade ontstaan is door de schuld of fout van een ander en je hebt de tegenpartij hiervoor aansprakelijk gesteld, dan kun je de letselschade claimen. De aansprakelijkheid moet geaccepteerd worden door de wederpartij, of worden vastgesteld door een rechter. Nadat de aansprakelijkheid is vastgesteld, kun je de letselschade verhalen op de tegenpartij. 

 

Hoe kun je letselschade claimen? 

Als de aansprakelijkheid van de tegenpartij is vastgesteld, kun je de opgelopen letselschade claimen. Dit kun je bij geringe schade doen via een verzekeraar. Is de schade echter ernstig, blijvend of fysiek? Dan is het verstandig om hierbij een letselschade advocaat in te schakelen, bijvoorbeeld deze advocaat die gespecialiseerd is in letselschade Zwolle. Een letselschade advocaat helpt je bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, het vaststellen van de te betalen schadevergoeding en het verzamelen van bewijs. Je kunt een goede letselschade advocaat herkennen aan een inschrijving bij het Register voor advocaten, deelname aan het Keurmerk Letselschade en positieve reviews van andere cliënten die de advocaat heeft gerepresenteerd. Ga je op zoek naar een letselschade advocaat? Kies dan bij voorkeur voor een letselschade advocaat bij jou in de buurt. Gedurende het proces zul je namelijk veel met de advocaat kunnen overleggen, zowel telefonisch als ook in person.